≈кскурзи€ »станбул

”икенд в »станбул всеки четвъртък на 2019 г. ∆ел€зната църква —вети —тефан

∆ел€зната църква —вети —тефан

∆ел€зната църква —вети —тефан »здига се в кв. ‘енер, на сами€ бр€г на «латни€ рог и привлича погледа като бисер в короната на древни€ и вечен град. “ук за първи път бил прочетен издадени€т на 28.02.1870 г. “‘ерман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самосто€телна ÷ърква под името Ѕългарска ≈кзархи€.

ѕрез 1898 г. на м€стото на изгор€лата стара дървена църква се издига нова – жел€зна. ѕроектът е на арменски€ архитект ’овсеп јзнавур, а изпълнението на австрийската фирма “–удолф фон ¬агнер”. —ъстои се от сглоб€еми железни елементи с тежина 500 тона. ƒокарана е по река ƒунав с кораб от ¬иена, през „ерно море и Ѕосфора, т€ е осветена от екзарх …осиф на 08.09.1898 година.

ƒве са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската. “рикуполна и с кръстообразна форма.

 

                                               ¬—≈ » „≈“¬Џ–“Џ  Ќј 2019

 

≤ ƒен - ќтпътуване от —офи€ в 19:00 ч.

≤≤ ƒен - ѕристигане в »станбул сутринта, настан€ване в хотела.

Aко има свободни стаи в момента на пристигане гостите се настан€ват веднага.
јко н€ма свободни стаи настан€ването става след 14:00ч.

 • 08:00ч. панорамна обиколка на »станбул с местен екскурзовод на български език (по желание срещу заплащане). –азглеждат се: "—ин€та джами€”(отвън), площад “’иподрума” с трите обелиска, византийската базилика „—в. —офи€” (отвън), „“опкапъ —арай” (отвън). ѕосещение на българската жел€зна църква „—вети —тефан".
 • —вободно време.
 • 13:50ч. ѕосещение на ћќЋ и аквариум  "Florya", в който се намира аквариум, терариум и джунглаи един от най-големите ћќЋове в »станбул (по желание срещу заплащане). «а тези, които не жела€т да посет€т аквариума, ще могат да се позабавл€ват в марковите  магазини и заведени€та на ћќЋј.
 • 17:00ч. ѕосещение на ћќЋ "VIA PORT VENEZIA", копие на ¬енеци€ с площада —ан ћарко, канлите и гондолите с огромна търговска площ с множество маркови магазини и заведени€ (по желание срещу заплащане).
 • 19:15ч. вечер€ на кораб по Ѕосфора или в местен ресторант с богата атракционна програма, ориенталски танци, традиционни турски фолклор, бели денс и обичаи (по желание срещу заплащане).
 • Ќощувка.

 

≤≤≤ ƒен -«акуска.

 • 08:15ч. разходка с корабче по Ѕосфора (по желание срещу заплащане) с екскурзовод на български. ≈кскурзи€та започва от пристанище ≈миньоню или  абаташ.  орабът преминава покрай брега на вропейската част на  града, достига до втори€ мост над Ѕосфора и обратно се връща покрай азиатски€ бр€г. ѕо време на разходката ще видите част от декорите на н€кои от хитовите телевизионни турски сериали, като „1001 нощи”, „ѕерла”, „Ћистопад”.
 • посещение на нови€ султански дворец ƒолмабахче —арай  (по желание срещу заплащане) - най-красиви€ дворец в »станбул, наричан ћалки€ ¬ерсай - едно от местата в града, което задължително тр€бва да се види.
 • посещение на небостъргача „—јѕ‘»–” (по желание срещу заплащане). Ќай-високата жилищна сграда в ≈вропа и първата екологична сграда на “урци€ - небостъргачът „—јѕ‘»–”, намиращ се в »станбул, в района „Ћевент 4”. —лед завършването й е в кра€ на 2009 г.,сега т€ се извис€ва на 64 етажа със 174 апартамента от 22 различни типа от 120 до 1100 кв.м. ќсвен жилищни имоти комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, —ѕј с плувен басейн и обществени зони. Ќа последни€т етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. ўе имате възможност да се качите до панорамната площадка откъдето се открива неверо€тна гледка към града и Ѕосфора в 360 градуса. ”никалното приключение се допълва с възможност да се включите в изумителна симулаци€ SkyRIDE – 4D за полет с хеликоптер над »станбул. —кай барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците.
 • 19:00ч. вечерна автобусна разходка „Ќощен »станбул” (по желание срещу заплащане): булевард  енеди, —арай бурну, пристанище —иркеджи, кв. ‘енер, свещени€ квартал ≈юп, където се намира и една от най-посещаваните джамии “≈юп”, изкачване към кафене ѕиер Ћоти, от където се разкрива зашемет€ваща панорама. —вободно време за кафе пауза и снимки.
 • 19:15ч. вечер€ на кораб по Ѕосфора или в местен ресторант с богата атракционна програма, ориенталски танци, традиционни турски фолклор, бели денс и обичаи (по желание срещу заплащане).
 • Ќощувка.

≤V ƒен - «акуска.ќсвобождаване на хотела.

ќтпътуване за ќдрин и туристическа обиколка на града. –азходка из града и посещение на джами€та —елимие – най-внушителната творба на ненадминати€т турски архитект ћимар —инан. ќтпътуване за Ѕългари€. ѕристигане в —офи€ късно вечерта.

 

     ÷ена: 140 лв. за хотел GOLD 3+*

             

                   

÷ената включва:                                                        

 • транспорт с комфортен автобус-TV/AC, мини бар
 • 2 нощувки със закуски в hotel 3 в »станбул
 • екскурзоводско обслужване по цели€ маршрут
 • медицинска застраховка

÷ената не включва:  

 • посещение на Ќебостъргачът „—апфир” – 22 евро
 • вечер€ на кораб с богата програма и неограничени алкохолни и безалкохолни напитки – 40 евро
 • посещение на „—вета —оф舓 – 25 евро
 • куверт за посещение на атракционно заведение „GAR MUSIC HALL” – 29 евро
 • разходка с корабчето по Ѕосфора - 17 евро
 • посещение на WATWER GARDEN ISTANBUL - 12 евро
 • посещение на OUTLET VIA PORT VENEZIA - 12 евро
 • посещение на мол + аквариум "AQUA FLORYA '' - 5 евро /трансфер/+ 100 TL /вход/
 • панорамна обиколка на »станбул с местен екскурзовод – 15 евро
 • входни такси “ƒолмабахче —арай” – 25 евро
 • вечер€ в ресторант – 20 евро
 • доплащане за единична ста€ – 60 лв.

 

Ќеобходими документи: валиден задграничен паспорт.

«а деца под 18 год., пътуващи с един родител или без родителите си, нотариално заверена деклараци€ /оригинал и копие/.
ћинимален брой туристи за осъществ€ване на екскурзи€та:
20.
—рок за уведом€ване при недостигнат мин. брой туристи:
7 дни преди отпътуване.

 

јгенци€та си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата!ѕри покачване цената на горивата,агенци€та си запазва правото да актуализира цените си за предсто€щи пътувани€, независимо кога са направени резервациите!

 

∆ел€зната църква "—вети —тефан"

 

≈два ли има българско сърце, което да не трепне, стане ли дума за “—вети —тефан” – жел€зната църква. ’рам със славно минало, той и днес дава самочувствие и гордост на българите, независимо дали са в Ѕългари€, или разпилени по цели€ св€т.

»здига се в кв. “‘енер”, на сами€ бр€г на «латни€ рог и привлича погледа като бисер в короната на древни€ и вечен град. »нтересна е истори€та на храма.  ъщата, дарена от кн€з —тефан Ѕогориди, цариградските българи преустроили в дървена църква. ќсветена по слав€нски на 09.10.1849 г. т€, както и изградени€т след две години ћетох, станали люлка на българското духовно и национално ¬ъзраждане. “ук на 03.04.1860 г. по време на ¬еликденската служба, »ларион ћакариополски с думите “… и вс€кое епископство православних!” поел отговорността на български духовен глава. ѕак тук за първи път бил прочетен издадени€т на 28.02.1870 г. “‘ерман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самосто€телна ÷ърква под името Ѕългарска ≈кзархи€.

ѕрез 1898 г. на м€стото на изгор€лата стара дървена църква се издига нова – жел€зна. ѕроектът е на арменски€ архитект ’овсеп јзнавур, а изпълнението на австрийската фирма“–удолф фон ¬агнер”. —ъстои се от сглоб€еми железни елементи с тежина 500 тона. ƒокарана с кораб от ¬иена по река ƒунав, през „ерно море и Ѕосфора, т€ е осветена от екзарх …осиф на 08.09.1898 година.

ƒве са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската. “рикуполна и с кръстообразна форма, отвън привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. ќлтарът е обърнат към «латни€ рог, а над притвора се издига 40 метрова камбанари€. Ўестте камбани са изл€ти в руски€ град ярославл, като две от т€х звучат и до днес. »з€щество и сдържано великолепие излъчва иконостасът, изписан в православен стил от руски майстори. »сторическа стойност имат дарените икони и църковна утвар, както и дарителските посвещени€.

∆ел€зната църква – душата на народа ни и днес продължава да е символ на българската в€ра.